10. října 2012

Nová kolekce adaptačních kurzů 2013

Před devíti lety přišla organizace STAN s nabídkou adaptačních kurzů, které byly úplně jiné, než cokoliv, co bylo do současnosti. Hned v dalším roce se STAN stal celorepublikovou jedničkou v rámci realizace těchto programů. Po osmi letech přichází další zásadní inovace.

Na otázky ohledně nové kolekce adaptačních kurzů odpovídá Bc. Jiří Špaček, ředitel pro rozvoj

Proč přichází inovace zrovna teď?

Protože měla přijít už dávno. Za těch osm let jsme každoročně adaptační kurzy neustále vylepšovali a loni jsme si řekli, že je čas udělat ještě mnohem výraznější posun. Za těch osm let prošlo našimi adaptačními kurzy na dvanáct tisíc žáků a studentů a my tak máme jedinečnou zpětnou vazbu a zkušenosti a nyní můžeme naplnit dlouhodobou vizi a posunout celé toto významné odvětví akcí pro školy někam dál.

Je to obtížné inovovat programy? Co je na tom tak náročné?

Pokud má inovace za něco stát, je vždy velmi náročná. Za prvé se musí nové programy vymyslet a pak celkově sladit tak, aby byly mimořádně kvalitně progamově vyvážené, aby v nich bylo zastoupeno vše co v nich má být, ve zdravé míře. Pak se musí pro dané aktivity vytvořit prostředí. Třeba v případě střediska Březová to znamená více než půlroční práci dosti velkého týmu programových specialistů, tesařů, truhlářů a téměř 2 mil. Kč investic při stavbě nového unikátního teamparku, výroby rekvizit. A tím to zdaleka nekončí, musí se vytvořit celá nová herní kolekce. Na závěř přichází výběr a proškolení instruktorů. A tím to zdaleka ještě nekončí.

Takže kdy budou nové adaptační kurzy v nabídce?

Příští rok, tj. na podzim 2013 je již budeme realizovat. To znamená, že na webu se objeví již během pár dnů. Ale jak jsem již psal výše, a k tomu bych se rád vrátil, to že chceme nové adaptační kurzy odstartovat od září pro nás znamená , že již měsíc podle nějakého harmonogramu na celé věci velmi intentzivně pracuje.

A kdy se tedy objeví nové programy na webovkách? A budou nové programy dražší než současné programy Pohoda a Pohoda plus?

Myslím, že to je otázka příštího týdne. Termíny je možno rezervovat již nyní. Navíc, současný program Pohoda v nabídce určitě ještě nějaký rok zůstane souběžně s novými programy. Cenové úroveň nových programů nebude vyšší než u Pohody a Pohody plus i když investiční náklady jsou značné, ceny vyšší zkrátka nebudou.

Co bude ještě nového?

Do realizace adaptačních kurzů budeme mnohem více zapojovat pedagogy - výchovné poradce, kteří budou mít zájem, na konzultace. Víte, my máme tu obrovskou výhodu, že se tu ročně na adaptačních kurzech vystřídají nejen tisíce studentů, ale také desítky zkušených pedagogů výchovných poradců. A s těmi, velmi často neformálně, jednotlivé aspekty adaptačních kurzů i vůbec výchovných záležitostí konzultujeme. Tím vytváříme jedinečnou platformu pro vývoj, kterou nikdo nemá. A právě postřehy a poznatky pedagogů jsou pro nás velmi cenné.

Inspiroval se STAN někde při tvorbě nových adaptačních kurzů?

Ano i ne. Při tvorbě herních prvků a herního jádra, zážitkových prvků se inspiroval u některých úspěšných televizních soutěžních pořadů, ať už u těch starších a dobrých (Stopa Xapatanu, Klíče od pevnosti Boyard) nebo u těch novějších (přežití atd.). Tam je spousta velmi zajímavých, inovativních nápadů. Kde se STAN určitě neinspiroval, jsou všechny ostatní adaptační kurzy, které probíhají v ČR nebo v sousedních zemích.

Jak to?

Protože vůbec není kde se inspirovat! Samozřejmě jsme proklikali spoustu webů, českých a zahraničních a víte co jsme našli?

Ne

Nových nápadů určitě mnohem méně, než našich vlastních textů na cizích webových stránkách, našich fotek na cizích stránkách, našich nápadů, našich názvů programů. Drzost v opisování až překvapující.Mně nevadí vzájemná inspirace. Ta vývoj podporuje. Z toho profituje klient, žák, student. Ale jen hloupé opisování žádný vývoj nepodpoří. Navíc - ty naše programy jsou stavěny na naše prostředí, naše vybavení, to se zkrátka tvoří na míru a nemohu to použít v jiných podmínkách, to zkrátka nemůže fungovat.

Vadí Vám to?

Vadí. Protože vývoj nových věcí je zkrátka dřina. A opsat to umí prostě každý, a když opíší i názvy, a ještě si "vypůjčí" fotky a jen je ve správném programu upraví, je to někdy k vzteku. Pak dotyčná organizace koupí pár desítek metrů lana, omotá s nimi pár stromů v lese, ještě to "posichruje" pár hřebíky a ocelovými kramlemi přímo do živého kmene, které ten strom nenávratně poškodí a nazve to lanovým centrem, pár textů od nás a šup, nabídka je hotová! A pak jen čekají až se nějaká škola nachytá. A samozřejmě se vždycky nějaká chytí, protože text nabídky vypadá dobře a až dojede na místo, tak už je pozdě. A to ani nemluvím o aspektu bezpečnosti při těchto zážitkových programech, to by bylo na samostatnou kapitolu.

Takže vývoj adaptačních kurzů se neposunul?

Ne. Nic nového, nic co bychom neznali, nic co by se dalo použít, čím by se dalo inspirovat. Je zajímavé, že třeba i takové rakousko tuto oblast teprve začíná objevovat. Ale, a to je důležité, to že jsme nenašli nové nápady nikde u konkurenčních subjektů neznamená, že jsme je nenašli u pedagogů! Naopak spousta her nebo jiných prvků je právě inspirováno pedagogy. Tam nápady určitě jsou! A ještě bych zmínil jednu oblast ze které jsme čerpali, a to jsou desítky let staré skautské týmové či oddílové hry. Tam je to herní jádro vždy zajímavé, samozřejmě se taková hra musí nejen oprášit, ale prakticky z 80-ti procent přepracovat, ale to herní jádro, ta hratelnost je tam stejná.

Co chcete vzkázat pedagogům, ředitelům škol a výchovným poradcům?

Ať určitě přijedou k nám na adaptační kurz. Jediné co jim v tuto chvíli nemohu nabídnou jsou fotky a videa z těchto novinek, protože ty se budou natáčet právě až při prvním ročníku těchto adaptačních kurzů. A to že nemáme fotky a video mně velmi mrzí, protože to bude určitě velmi poutavé. Teď se musí školy spolehnout na to, že zkrátka jim zde otevřeně slibuji, že to budou skvělé programy. A myslím, že v tomhle STAN nikdy nesliboval něco, co by nebyla pravda.

Ještě něco?

Jménem celého týmu, co připravuje adaptační kurzy chci poděkovat všem pedagogům, kteří nám v minulých letech svými nápady, radami, připomínkami a dalšími podněty pomohli připravit novou generaci adaptačních kurzů. Moc díky. A taky díky všem pedagogům, kteří nám pomohli připravit nové preventivní programy a dílčí části nových adaptačáků. Na nové adaptační kurzy se těšíme stejně, jakov vy!



Související odkazy


Fotogalerie:

Dnes jen velmi skromná fotogalerie ukazuje zahájení stavby obřího teamparku v RS Březová. Celou zimu máme co dělat :-)

Galerie fotografií:

DSC_0010.JPGDSC_0013.JPGDSC_0016.JPG
DSC_0019.JPGDSC_0020.JPGDSC_0023.JPG
Faraday06.JPGmaren.jpgprojekt 6.2.jpg
projekt 6.6.jpgprojekt 6.jpg
 
CZčesky | DEdeutsch | ENenglish
© 2006 - 2024 Special Team For Adventure In Nature | Vyrobilo Vergilio